Leestijd: 6 minuten

5 do’s‑and-don’ts voor een goede website

Een tijdje terug heb je een goede website laten maken. Dat deed je omdat je een product wilt verkopen. Of misschien run je een eigen praktijk en wil je klanten werven met je website. Wat je doel ook is; die website is er niet voor niks. Zonde als je bezoekers kwijtraakt door knullige dingen.

Wat werkt wel en wat niet voor jouw toekomstige klant? Ik geef je een aantal handvatten om jouw website gebruikersvriendelijker te maken.

1. Don’t: Trage website

Een grote impact op je bezoeker en simpel te verhelpen

Online zijn we ontzettend ongeduldig. We hebben weinig tijd, vliegen alle kanten op en zijn snel afgeleid. Je moet dus wel héél nieuwsgierig zijn naar iemands aanbod, wil je wachten tot de pagina na vele seconden eindelijk zichtbaar is.
Heb jij een goed verhaal op jouw website maar ben je niet de enige? Grote kans dat je bezoeker alweer gevlogen is nog voordat je je online aanbod kunt laten zien.
Natuurlijk is er een groep mensen die via via van jou gehoord heeft en echt wel wil weten wat je te beiden hebt. Maar het is jammer dat de grootste groep aan je voorbijschiet, alleen al door het feit dat je website traag is.

snellere laadtijd = hogere ranking in Google = beter vindbaar = meer bezoekers

"De meest ideale gebruikerservaring ligt op maximaal 2,5 seconden."
G van Google
Goolge
zoekmachine

Hiermee versnel je je website:

Een optimale website op een trage server gaat je niet verder helpen. Gelukkig werken er genoeg hostingaanbieders met de nieuwste servers. Voor een paar euro extra per maand stijgt jouw website in snelheid.

Verwijder overbodige afbeeldingen, pagina’s en plug-ins. Kortom; alles wat je niet (meer) gebruikt. Alle onnodige troep op je website zorgt ervoor dat je website trager wordt. Als je dan toch bezig bent; bekijk eens hoe groot de afbeeldingen zijn die je gebruikt. Door het verkleinen van de afbeeldingen bespaar je ruimte en daarmee laadtijd.

Deze zorgt ervoor dat je website wordt opgeslagen in de browser, zodat bij een eventueel tweede bezoek jouw website al klaarstaat. De laadtijd wordt hiermee sterk ingekort. De kans dat jouw bezoeker alweer weg is, wordt een stuk kleiner.

2. Do: Duidelijke menustructuur

Een geordende navigatie en een duidelijk aanbod werkt verhelderend

Gebruik je termen als ‘diensten’ of ‘producten’ in je navigatie? Dan is het maar de vraag of het duidelijk is wat je doet. Probeer concreet te zijn: Noem het beestje bij zijn naam.
Misschien heb je wel te veel diensten om afzonderlijk te melden. In dat geval is het zinvol om deze eens onder de loep te nemen: Kun je bundelen? Zijn er diensten die je eigenlijk liever niet (meer) aanbiedt? De navigatie moet in één oogopslag duidelijk maken wat je doet.

Hiermee kun je al een hoop verhelderen:

3. Do: Breadcrumbs en buttons

Oftewel broodkruimels, knoppen en andere hulpmiddelen die je bezoeker een handje op weg helpen.

Wat zou het handig zijn als je online kunt zeggen:
‘De schroefmachines? 3e gangpad aan de linkerkant. Je vindt ze op ooghoogte aan het begin van de rij. Zal ik er meteen wat over uitleggen?’

Breng je bezoeker op de hoogte waar hij zich bevindt en wat de volgende stap is. Je begeleidt hem door jouw website en zorgt voor een makkelijke weg terug.

Met deze relatief kleine aanpassingen kom je de bezoeker tegemoet:

Een klein zinnetje net boven je content geeft aan waar je bent op de website: home -> elektrisch gereedschap -> schroefmachines

Doe dit door deze op te laten vallen ten opzichte van de andere pagina’s. Dit kan met een andere kleur, onderstreept of vetgedrukt.

Contact opnemen, inschrijven, bestellen, offerte aanvragen, gratis E-book downloaden.

Te veel knoppen vragen te veel aandacht. Bepaal de belangrijkste actie en laat deze opvallen.

4. Don’t: Afstandelijk of onzichtbaar

Weet met wie je zakendoet.

Jezelf verstoppen op je eigen website schept wantrouwen. Blijkbaar heb je iets te verbergen. Terwijl jij toch echt de persoon achter jouw dienst of product bent. 
Het is niet altijd makkelijk om zichtbaar te zijn. Soms moet je een drempel over (that’s me!).

Kijk naar wat bij je past. Vind je een foto en een stukje achtergrondinformatie voldoende? Niks mis mee. Zorg er wel voor dat je hiermee voldoende vertrouwen wekt. Je persoonlijkheid of eigen werkwijze kan natuurlijk ook verweven zijn in álle teksten op je website.

Vaak werkt het goed als een bezoeker je kan zien en misschien ook kan horen. Foto’s en teksten afgewisseld met bewegend beeld kan een mooie aanvulling zijn.

5. Do: SEO-teksten schrijven

Schrijf niet alleen voor Google maar vooral voor je bezoeker.

Het is de kunst je te verplaatsen in je bezoeker en het liefst nog in jouw ideale klant. Jij hebt de kennis in huis die jouw klant nodig heeft. Maar dat wil niet zeggen dat de klant alle ins en outs wil weten. Wat je allemaal hebt gedaan om die kennis te vergaren, is voor de klant minder interessant. De klant wil vooral weten wat het hem of haar oplevert en of hij of zij daarvoor bij jou aan het juiste adres is.

Kruip in het hoofd van jouw ideale klant. Dit is altijd iemand die goed bij je past, anders zou het geen ideale klant zijn. Dat maakt het meteen een stuk makkelijker om je in hem of haar te verplaatsen. Schrijf voor je klant, niet voor jezelf. Vermijd hierbij vaktermen en moeilijke woorden.

Deze schroefmachine weegt 1,5 Kg, heeft een geluidsdrukniveau van 77 dB en is voorzien van een BL-motor.

Deze haast geluidloze schroefmachine is een echte lichtgewicht en zeer geschikt voor het zware werk!

Ga dus op zoek naar woorden, termen en zinnen die jouw ideale klant gebruikt en verwerk deze in de tekst. Als je hier de tijd voor neemt, zal je merken dat jouw website beter gevonden wordt en daarnaast perfect aansluit op wat jouw klant nodig heeft.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het versnellen van je website of het presenteren van je aanbod?

Laat het me weten!

Lees mijn meest recente blogs

Website laten maken

Opvallen?
Krijg alle ingrediënten voor een Wordpress website die overtuigt: vindbaarheid, design, seo-tekst en gebruiksgemak!

Wordpress webhosting

Snel, veilig én stabiel?
Met goede VPS-hosting en de juiste instellingen staat jouw Wordpress website als een huis.

Website onderhoud

Helemaal up-to-date?
Zorg dat de info op je website actueel is en 100% overeenkomt met jouw huidige positie als ondernemer