Leestijd: 2 minuten

WordPress Child Theme

Als je al eens met WordPress aan de slag bent gegaan, heb je misschien gehoord van een child theme. Ik leg je uit wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je dit maakt.

In dit blog:

Wat is een child theme?

Van mijn klanten hoor ik weleens dat ik te technisch word in het gesprek dat ik met ze voer. Ik besef me op dat moment: Linda, too much information…
Toch is het soms nodig iets meer in te zoomen op de technische kant van webdesign, zeker voor degenen die graag zelf aan de slag gaan met WordPress.

Binnen WordPress werk je met een thema. Je kiest een gratis of betaald thema uit dat het best aansluit bij je onderneming en installeert ‘m (in een eerder blog vertelde ik welk thema ik gebruik voor mijn klanten). Van daaruit begin je met het ontwerpen en vullen van je website.

Om antwoord te geven op de vraag Wat is een child theme? Een child theme is een sub-thema van het gekozen thema dat alle functionaliteit, functies en opmaak van dit bovenliggende thema overneemt.

Waarom een child theme gebruiken?

Het voordeel van een child theme is dat de wijzigingen die je aanbrengt in bijvoorbeeld css, niet worden overschreven zodra je updates uitvoert aan je oorspronkelijke thema.
Het is namelijk zo dat bij het updaten van je thema alle bestanden binnen dit thema worden vervangen door nieuwe bestanden. Mocht je nu net een aantal wijzigingen in de css hebben aangebracht, ben je deze kwijt na de update.

Bij gebruik van een child theme blijven jouw eigen aanpassingen ongewijzigd en kun je met een gerust hart je thema updaten. 

Hoe maak je een child theme?

Via Filezilla

Van bijna elk thema dat er is, kun je online het child theme downloaden. Even googelen op de naam van je WordPress thema aangevuld met de zoekterm ‘child theme’. Wat je dan krijgt is een ZIP-file met een aantal bestanden. Als je deze map in WordPress vervolgens uploadt en installeert, is je child theme actief met behoud van de lay-out van je gekozen thema. Deze heb je namelijk niet voor niks gekozen.

Je kunt je child theme ook zelf maken. Via FileZilla maak je in wp-content -> themes een map aan. Deze geef je de naam: jouwthema-child. Binnen deze map maak je het bestand style.css aan en plaats je hier de volgende informatie in:

				
					/*
 Theme Name:   Jouw thema child
 Theme URI:    https://jouwdomein.nl/
 Description:  Jouw thema child theme
 Author:       Jouw naam
 Author URI:   https://jouwdomein.nl/
 Template:     Jouw thema
 Version:      1.0.0
 Tags:         Jouw tags gescheiden door komma’s
 Text Domain:  Jouwthemachild
*/ 

				
			

Binnen de map van jouw child theme is het syle.css bestand verplicht. Je kunt deze map aanvullen met overige bestanden zoals functions.php of header.php.

Via je dashboard in WordPress activeer je het child theme en kun je aan de slag.

Via je computer

Werk je niet met FileZilla en wil je de map rechtstreek vanaf je computer uploaden? In dat geval maak je de map aan op je computer, comprimeer je deze tot een zipbestand en upload en activeer je je thema via je dashboard in WordPress.

Voor het aanmaken van je style.css bestand heb je een tekst editor nodig. Het gaat erom dat je je bestand in uiteenlopende extensies kunt opslaan, in dit geval .css. Zelf maak ik gebruik van BBEedit (voorheen TextWrangler), een gratis te downloaden software programma voor het aanmaken en bewerken van je WordPress bestanden (en meer).

Een child theme maak je altijd vóórdat je een nieuwe website maakt. Doe je dit achteraf, dan is de kans groot dat er extra handelingen nodig zijn om te voorkomen dat je alles wat je hebt opgemaakt, kwijtraakt.

Child theme láten maken?

Bedenk je je na het lezen van dit blog dat het net zo snel en efficiënt is om jouw child theme te laten maken? Dan doe ik dat met alle plezier voor jou. Ik controleer dan meteen de instellingen van jouw WordPress installatie en zorg voor de juiste tools om te beginnen. De kans dat het dan later – tijdens het bouwen van je eigen website, misgaat – wordt zo een stuk kleiner. 

Iedereen kan een website maken. Maar voor het maken van een stevige WordPress website komt net wat meer kennis kijken. Laat mij je helpen met het neerzetten van een goede basis zodat je zelf makkelijk en zonder al te veel hobbels verder kunt met het ontwerpen van je eigen, unieke website.
portretfoto Linda
Linda

Lees mijn meest recente blogs

Website laten maken

Opvallen?
Krijg alle ingrediënten voor een Wordpress website die overtuigt: vindbaarheid, design, seo-tekst en gebruiksgemak!

Wordpress webhosting

Snel, veilig én stabiel?
Met goede VPS-hosting en de juiste instellingen staat jouw Wordpress website als een huis.

Website onderhoud

Helemaal up-to-date?
Zorg dat de info op je website actueel is en 100% overeenkomt met jouw huidige positie als ondernemer